Hoppa till sidans innehåll

36 år med Brudpiga


Löpning från Skallskog

Under slutet av 60-talet och början av 70 talet hade Brudpigas kyrkbåtsroddare som vana att springa från Skallskog till Västanvik på helgerna. Löpturerna arrangerades av oftast av  Jan Sund. Birger Prohs från Grytnäs har fortfarande rekordet på sträckan. För några år sedan röjde Jan Sund och Mats Niss med flera upp den gamla sträckningen.

 

Lassi, Jari, Lasse, Jan och Mats, efter en långtur i skogen på senare år. Ibland kan fika smaka gott, även på soptunnan.

 

Träningsläger                    

På 60- talet när kyrkbåtsroddarena åkte på träningsläger var inte träningen det viktigaste utan det mesta koncentrerades på nöjeslivet. Klubben besökte bland annat Åland och Limedsforsen. En gång dök det upp en deltagare vars packning endast bestod av en back öl och en stickad tröja.

Sedan mitten av 80-talet har klubben arrangerat ett skidläger i Idre i slutet av november. Lägren har mer och mer fokuserat på träning.

 

Notdragning

En viktig aktivitet för att samla in pengar till Brudpiga II var att anordna notdragningar vid Västanviksbadet. Lars och Erik Nilsson tillverkade en av sveriges största nät för notdragning. Lotter och fika såldes och fångsten auktionerades ut. Björn Sandy var populär speaker som svängde sig med både engelska och tyska i en salig blandning

 

Korpidrott

Under 70 och 80 talet var klubben mycket aktiv inom korpfotboll och korphockey.

Klubbens fotbollslag var känt för sitt tuffa och ovårdade spel.

Klubben var för det mesta med och kämpade om segern i korpserierna i Leksand. Ett år spelade klubben final i hockey och ledde med 5-1 i halvtid. Då gick lagledaren Björn Sandy hem och hämtade champagnen varefter laget förlorade med 7-6.

Tre år i rad var hockeylaget i Småland och spelade riksmästerskap i mjukhockey, Det resulterade i 2 totalsegrar och en andra plats.

Klubbens största bollgeni under alla år var Örjan Sandy som kunde göra nästan vad som helst med klubba och puck.

I början av 70-talet arrangerade klubben en korpstafett på skidor för 3- mans lag

Tävlingen kördes på ett 3-km spår i Västanvik. Drygt 20 lag deltog.

 

Riksmästare i mjukhockey.

Västanviks bastuförening

Så hette klubbens farmarlag i hockey. Laget bestod av gamla stjärnor som var i slutet av sin karriär som Pejder, Yngve Rydell, Lassas Åke Anderson, Arne Risander och Bertil Landell. Utöver dessa så fick byns ungdomar vara med. Klubbdräkten var en mycket tight och stilren tröja i mörkblått med bara en siffra på ryggen.   

Lagets matcher på isstadion i Leksand drog ofta mycket publik. Särskilt Bertil Landell och Arne Risander hade svårt att inordna sig i det systemtänkande som lagkaptenen Rolf Sund försökte införa i laget. Under sovjetiska landslagets träningsläger i Leksand knöt Bertil Landell värdefulla kontakter med den ryska superfemman med Charlamov, Petrov och Michailov.

Efter det att bastun i Västanvik gjorts om till bagarstuga döptes laget om till Bagarlaget.

 

Svenska Hockeyligans VD

I den första styrelsen var Peter Gudmundsson med. Peter är uppväxt i byn och var en mycket duktig hockeyspelare med 2 SM guld för Leksand. Idag är Peter VD för svenska hockeyligan.

 

Nummer 22.

Arne Risander

Arne har ett svårslaget rekord, han har i stort sett varit med på varenda fest sedan starten fast han med några få undantag aldrig deltagit i klubbens verksamhet.

En svävande Arne.                                   Brandchefen.

 

Midsommarfirande

I mitten av 70-talet kom Lars Åke Pejder med iden att klubben borde ordna dans i byns brandstation på midsommardagens kväll efter majstångsresningen i byn. Sedan dess har det ordnats dans med jazzmusik under ledning av Miche Söderlund. Flera kända musiker har deltagit genom åren, Bosse Broberg, Jan Allan, Pelle Lindström, mfl. I serveringen vid bagarstugan har det serverats pizza. Varje år kl 23.00 har det varit ett uppträdande av mycket skiftande slag och kvalitet.

 

Klockan 23.00

 

Eldsjälar

Under alla år när något i klubben måste göras som båthusbyggnation, arbeten med bryggor eller uppdragningsanordningar till kyrkbåtarna har Rolf Sundh alltid ställt upp med sin lastbil och Erik Pidde Nilson har funnits tillhands med sitt stora kunnande.

 

Rolf Sundh.

Pidde vill inte vara med på bild.

 

Roddfester i samband med Leksandsrodden

Efter Leksandsrodden hölls det alltid en rejäl fest först vid fotbollsplanen i Västanvik sedan nere vid sjön. På dessa fester serverade Lasse Nilsson alltid sin brygd som bestod av ?, dextropur, frukt och gurka. Drycken gjorde att de flesta hämningar släppte och tillställningarna kunde bli ganska vilda. Roligt var det i alla fall.

 

Efter det att damlaget startades, skapade festerna alltid några förhållanden varje år.

På senare år har festandet avtagit i takt med att roddarna har gått över till andra drycker.

 

Djungelfesten

På 90- talet hölls det mycket fester med olika teman i klubben. Ett år var det djungelfest i bystugan. Då passade delar av dåvarande styrelsen att uppträda som  inföding i gräset utanför bystugan.

 

Djungelfest 

Modefotografering för Hugo Boss

I mitten av 90 –talet ville Hugo Boss ta bilder till sin katalog i kyrkbåtsmiljö. Kl 19.00 på midsommaraftonens kväll ställde hela kyrkbåtslaget upp och rodde några fotomodeller . Tyvärr var de manliga modeller. Styrmannen Mats Niss fick lov att gömma sig i båten och fick inte vara med. Det gav i alla fall ett stort tillskott till klubbkassan.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:35 Skribent: Mats & Lovisa Niss

 ITSD_www

agnas_ark

Ange alt-text här.

Weda.Logo

Ange alt-text här.

 

 

Material till hemsidan mailas till This is a mailto link

 

 

 

leksandsrundan_tagline_bike_190x258px

Postadress:
Brudpiga RK - Rodd
Mats Niss, Västanvik Skarpholsvägen 11
79392 Leksand

Kontakt:
Tel: 0706206986
E-post: This is a mailto link

Se all info